Georgian murteet

Georgian kieli (georg. ქართული, kartuli) on eteläkaukasialainen tai kartvelilainen kieli, jota puhuu noin 4,1 miljoonaa henkeä pääosin Georgiassa mutta myös Venäjällä, Turkissa, Iranissa ja Azerbaidžanissa. Georgian yleiskieli on erittäin vakiintunut; ensimmäiset yritykset luoda kirjallisia ja kielellisiä normeja tehtiin jo 400-luvulla.[1] Kielestä voidaan kuitenkin erottaa ainakin 18 murretta, jotka luokitellaan kahteen pääryhmään: läntiseen ja itäiseen. Georgian yleiskieli perustuu pääosin itäisen (keskisen) ryhmän Kartlin murteeseen,[2] mutta myös useat muut murteet ovat vaikuttaneet siihen enemmän tai vähemmän. Georgian yleiskieli on vuorostaan vaikuttanut huomattavasti erityisesti koulutusjärjestelmän ja tiedotusvälineiden kautta kaikkiin murteisiin, paitsi niihin, joita puhutaan Georgian ulkopuolella. Monet murteiden ainutlaatuisista piirteistä ovat kuitenkin säilyneet.[3] Vaikka murteilla on huomattavia äänneopillisia, muoto-opillisia, lauseopillisia ja sanastollisia alueellisia vaihteluita, niiden puhujat ymmärtävät pääosin toisiaan. Kolme muuta eteläkaukasialaista kieltä, mingreli, lazi ja svani, ovat georgian sisarkieliä, mutta niiden puhujat eivät ymmärrä toisiaan.

Georgian murteiden tärkeimpiä piirteitä ovat seuraavat vaihtelut:

  • Kirjainten j (georg. ) ja w (ჳ) esiintyminen ennen tiettyjä vokaaleita;
  • Sekä äänteen q (ჴ) että q' (ყ) esiintyminen;
  • Ero pitkien ja lyhyiden vokaalien välillä;
  • Ylimääräiset vokaalit, joita ei esiinny georgian yleiskielessä;
  • Kirjaimen n (ნ) käyttö monikossa;
  • Monikolliset adjektiivimuodot;
  • Ei-standardit verbimuodot;
  • Arkaismit ja lainat naapurikielistä, joita ei esiinny georgian yleiskielessä.[2]
  1. Lomtadze, Amiran (Institute of Foreign Languages and Literatures, Tbilisi, Georgia) & Tabidze, Manana (Chikobava Institute of Linguistics, Georgian tiedeakatemia): Some problems of the functioning of the Georgian language in Georgia igitur-archive.library.uu.nl.
  2. a b Georgian Dialects The ARMAZI project. Arkistoitu 4.3.2016. Viitattu 10.10.2009.
  3. Kobaidze, Manana Kock: From the history of Standard Georgian webzone.imer.mah.se. 11.2.2004. Arkistoitu 27.9.2007. Viitattu 10.10.2009.

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search